Flamenco gitarist versus Bullseye van beton

Concert: Eric Vaarzon Morel tijdens de beelden expositie van Sander Buijk in Gallery Untitled

Flamencogitarist Eric Vaarzon Morel komt optreden samen met singer songwriter MORÈL op zondag 12 maart tijdens de feestelijke opening van de beelden tentoonstelling Pur Natuur’ van kunstenaar Sander Buijk in Gallery Untitled. Elfie Tromp gaat in gesprek met Sander Buijk. Er zijn twee zalen gevuld met veel nieuwe beelden van Buijk.
Let op: Dit event is alleen op uitnodiging te bezoeken.
De solotentoonstelling van Sander Buijk is van 10 maart t/m 25 juni vrij te bezichtigen.

Zondag 12 maart 2023 | Opening Pur Natuur | voor meer info klik hier

Sander Buijk
De beelden van Sander Buijk verwijzen naar een autonome wereld vol tegenstrijdigheden. De stripachtige figuren zijn stoer en fragiel, karikaturaal en kwetsbaar, emotioneel en gesloten. Zijn materiaal gebruik is al even onorthodox. Hij combineert gegoten beton met  diverse materialen zoals, brons, neon, glas en meer.

Zijn beeldtaal ligt dicht bij de animatie beelden in strip en internet, en hebben dezelfde verleidelijke simpele vormtaal. Door onverwachte toevoegingen krijgen de beelden een meer complexe identiteit. In hun autonome wereld zijn de meeste beelden gesloten en stil. Sander Buijk construeert, combineert en labelt de beelden zodanig dat er een dubbelzinnigheid ontstaat die ontroert en verwondert.

Hijzelf vertelt dat de aanleiding voor zijn werk de interactie tussen menselijke relaties in abstract, emotioneel of fysisch is. De hierin voorkomende controversen fascineren hem. Beelden die krachtig zijn in hun speelse eenvoud. Door zijn figuren een sterke tactiliteit te geven wil hij de kijker verleiden, raken en hen betrekken maar in materiaal en vorm houdt hij afstand.

Veel beelden bestaan in hun basisvormen uit combinaties van betonnen losse onderdelen. Deze geconstrueerde en samengestelde elementen krijgen door onverwachte toevoegingen een bijzondere twist. Aangezien het materiaal hierin een zeer belangrijke rol speelt, is het experimenteren met materiaal gebruik een belangrijk onderdeel van het ontwerp proces. Ook hier zoekt hij een ambivalentie op, die de beelden een extra laag moet geven. Wat hem interesseert in het tot stand komen van beeld is het zoeken naar een grens. Beeld welke aan de ene kant visueel goed communicerend is en aan een andere kant mijn eigenheid, die spontaniteit en ruwheid behoudt. Beeld wat niet te verhalend is, waardoor de kijker geprikkeld wordt tot interpreteren. Tegenstrijdigheid die schijnbaar bij elkaar hoort.

Solo expo Sander Buijk: Pur Natuur  | 10 maart tot en met 25 juni 

Eric Vaarzon Morel en MORÈL
‘De ritmische, intrigerende muziek van de flamenco vindt zijn oorsprong in Andalusië. Ik heb mijn muzikale leven gewijd aan deze vorm. Tegelijkertijd heeft mijn muzikale ontwikkeling altijd in het teken van de ontdekking van andere muziekculturen gestaan. Decennialang heb ik samen met muzikanten uit de pop-, jazz- en klassieke wereld voorstellingen gemaakt.

De ontmoetingen met jonge muzikanten tijdens de stilte van corona hebben mij een nieuw begin gebracht, een bundeling van nieuwe muzieksoorten, musica nueva. Door te spelen en te repeteren met deze jonge topartiesten in de leegte die was ontstaan, vormde zich langzaam voor mijn ogen een vernieuwende muzikale inspiratie. Deze jonge virtuozen neem ik nu graag mee om hun talent, durf en originaliteit die zij al op jonge leeftijd ten toon spreiden. Ritme, wervelende dans, indiepop, nog meer ritme, en vooral: de lol om elkaar te vinden in onze nieuw gevonden CADANZA.’

MORÈL is popflamenco singer/songwriter, is bezig met haar eerste EP die eind dit jaar verschijnt, organiseert de jaarlijkse Popronde in Hilversum, schrijft voor muziekplatform 3 voor 12 (N-H) treedt in alle zalen in Nederland op met Eric Vaarzon Morel. Ze studeert aan CODARTS in Rotterdam.

Eric Vaarzon Morel
MORÈL / Loana Cobzaru (c)

Flamenco gitarist versus Bullseye van beton

12 maart 2023

Beschikbare werken