
MUZIEK | ERIK VAARZON MOREL EN MORÈL
‘ De ritmische, intrigerende muziek van de flamenco vindt zijn oorsprong in Andalusië. Ik heb mijn muzikale leven gewijd aan deze vorm. Tegelijkertijd heeft mijn muzikale ontwikkeling altijd in het teken van de ontdekking van andere muziekculturen gestaan. Decennialang heb ik samen met muzikanten uit de pop-, jazz- en klassieke wereld voorstellingen gemaakt.
De ontmoetingen met jonge muzikanten tijdens de stilte van corona hebben mij een nieuw begin gebracht, een bundeling van nieuwe muzieksoorten, musica nueva. Door te spelen en te repeteren met deze jonge topartiesten in de leegte die was ontstaan, vormde zich langzaam voor mijn ogen een vernieuwende muzikale inspiratie. Deze jonge virtuozen neem ik nu graag mee om hun talent, durf en originaliteit die zij al op jonge leeftijd ten toon spreiden. Ritme, wervelende dans, indiepop, nog meer ritme, en vooral: de lol om elkaar te vinden in onze nieuw gevonden CADANZA.’
MORÈL is popflamenco singer/songwriter, is bezig met haar eerste EP die eind dit jaar verschijnt, organiseert de jaarlijkse Popronde in Hilversum, schrijft voor muziekplatform 3 voor 12 (N-H) treedt in alle zalen in Nederland op met Eric Vaarzon Morel. Ze studeert aan CODARTS in Rotterdam.

ARTIST TALK | ELFIE TROMP IN GESPREK MET SANDER BUIJK
Elfie Tromp gaat in gesprek met kunstenaar Sander Buijk over zijn drijfveren en maakproces.
Elfie Tromp (1985) is schrijver, theatermaker en performer. Ze is stadsdichter van Rotterdam en theatermaker in huis bij theater Walhalla. Momenteel speelt ze de voorstelling Op de Barricade van het Hart.
CPNB kroonde haar zomerdichter van 2020. In oktober 2021 verscheen haar nieuwe roman Pieta, een meeslepende mozaiekvertelling over een stad onder druk. In een land dat het onze zou kunnen zijn, staat een beeld van een omstreden generaal. Er zijn mensen die dat beeld weg willen hebben. Er zijn ook mensen die het koste wat kost willen laten staan. Een mysterieuze jongen klimt het beeld in. En dan komt de situatie op scherp te staan.
Underdog, haar tweede roman, is genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en Diorapthe. Ze is druktemaker voor De Nieuws BV en regelmatig presentator voor radioprogramma VPRO Nooit Meer Slapen.

TENTOONSTELLING | SANDER BUIJK
Solo expo Sander Buijk: Pur Natuur | 10 maart tot en met 25 juni
De beelden van Sander Buijk verwijzen naar een autonome wereld vol tegenstrijdigheden. De stripachtige figuren zijn stoer en fragiel, karikaturaal en kwetsbaar, emotioneel en gesloten. Zijn materiaal gebruik is al even onorthodox. Hij combineert gegoten beton met diverse materialen zoals, brons, neon, glas en meer.
Zijn beeldtaal ligt dicht bij de animatiebeelden in strip of internet en hebben dezelfde verleidelijke simpele vormtaal maar door onverwachte toevoegingen krijgen de beelden een meer complexe identiteit. In hun autonome wereld zijn de meeste beelden gesloten en stil. Sander Buijk construeert, combineert en labelt de beelden zodanig dat er een dubbelzinnigheid ontstaat die ontroert en verwondert.
Hijzelf vertelt dat de aanleiding voor zijn werk de interactie tussen menselijke relaties in abstract, emotioneel of fysisch is. De hierin voorkomende controversen fascineren hem. Beelden die krachtig zijn in hun speelse eenvoud. Door zijn figuren een sterke tactiliteit te geven wil hij de kijker verleiden, raken en hen betrekken maar in materiaal en vorm houdt hij afstand.
Veel beelden bestaan in hun basisvormen uit combinaties van betonnen losse onderdelen. Deze geconstrueerde en samengestelde elementen krijgen door onverwachte toevoegingen een bijzondere twist. Aangezien het materiaal hierin een zeer belangrijke rol speelt, is het experimenteren met materiaal gebruik een belangrijk onderdeel van het ontwerp proces. Ook hier zoekt hij een ambivalentie op, die de beelden een extra laag moet geven. Wat hem interesseert in het tot stand komen van beeld is het zoeken naar een grens. Beeld welke aan de ene kant visueel goed communicerend is en aan een andere kant mijn eigenheid, die spontaniteit en ruwheid behoudt. Beeld wat niet te verhalend is, waardoor de kijker geprikkeld wordt tot interpreteren. Tegenstrijdigheid die schijnbaar bij elkaar hoort.
ZATERDAGMIDDAG 25 FEBRUARI 2023 | 15.00u – 16.30u

MUZIEK | MIKE BODDÉ
Van Pil tot Podium Witteman. Mike Boddé (1968) is pianist en muzikant, en voormalig cabaretier. Hij studeerde muziek in Amerika, Chinees in Leiden en ging later naar het conservatorium om zich te bekwamen in compositieleer. Hij ontving onlangs de ‘Tinnen Bunzing’ van Appingedam, uit handen van niemand minder dan zijn broer Jim.
Iedere zondagavond is Mike in het tv-programma Podium Klassiek te zien. Dit muziekprogramma biedt een podium aan ensembles en solisten en hun bijzondere verhalen.

ARTIST TALK | OCTAVIE WOLTERS & THEO SEESING
“De prachtige lino’s van schrijver en beeldend kunstenaar Octavie Wolters laten een wereld zien waarin je even stil mag zijn. Om dan goed om je heen te kijken.”
Tijdens de artist talk gaan we in gesprek met Theo en Octavie over hun werk. We kijken er naar uit om met deze twee kunstenaars het voorjaar van 2023 af te trappen.
Theo Seesing is een grafisch ontwerper en mediapromotor uit Rotterdam en was hoofd illustratie van de Willem de Kooning Kunstacademie in Rotterdam. Hij heeft aan diverse multimedia- en designprojecten meegewerkt via studio’s als Limage Dangereuse en het Instituut voor Beeld en Vorm. In 2019 ontstond bij Theo Seesing het idee voor een boek over de talloze Rotterdamse stripmakers en Rotterdam in de strip wat resulteerde in het monumentale naslagwerk ‘Rotterdam Stripstad, 100 jaar strips in de stad’.

DUO TENTOONSTELLING | OCTAVIE WOLTERS & THEO SEESING
Zilveren penseel winnaar Octavie Wolters bracht in 2021 haar boek Het lied van de spreeuw uit. De originele linosneden uit het boek en andere vogelprenten zijn te bewonderen in de duo-tentoonstelling.
In haar lino’s laat ze de wereld zien door de ogen van een spreeuw. Hij wil een lofzang houden op wat hij allemaal ziet tijdens zijn vluchten over het land. Om zeker te zijn dat hij niets vergeet, vraagt hij alle vogels die hij kent om raad: wat moet ik in elk geval niet vergeten te vertellen? Naar eigen zeggen is Het lied van de spreeuw haar meest autobiografische werk tot nu toe.
Parallel aan deze tentoonstelling tonen we ook het unieke vogelhuisjesproject Vögelfolie van Theo Seesing. Hij vervaardigde een serie handgemaakte nestkastjes uit voormalige koekoeksklokken.
De tentoonstelling Alleen samen zijn we heel is van 25 februari tot en met 9 april te bewonderen.
Zondag 13 november 2022 | 15.00u – 16.30u

MUZIEK | ROI SOLEIL
Roi Soleil: ‘De spannendste figuren in de muziek vind ik vaak artiesten die zich ergens bevinden op het gebied tussen mens en icoon’, vertelt Matthijs Rijsdijk. Onder de naam Roi Soleil maakt hij muziek die hij zelf omschrijft als Frenglish pop with a dash of queer glitter. In ‘Cygne Noir’ (zwarte zwaan) spreekt Rijsdijk zijn jongere zelf toe. Het lied gaat over zijn puberteit in een klein katholiek dorp in Noord-Brabant

ARTIST TALK | IRIS BERGMAN
Galerista en schrijver Jasmijn Kam gaat in gesprek met fotograaf Iris Bergman over rouw, wedergeboorte, eerbetoon en schoonheid.

EXPO | IRIS BERGMAN
Sinds 2019 heeft Iris meer dan 170 kerken en kloosters bezocht. Binnen die kerkmuren was ze vooral op jacht naar één ding: boeketten. De expositie Flowers for Mary bestaat uit foto’s die ze van deze boeketten maakte en zijn door Iris gepubliceerd in een gelijknamig boek dat diezelfde zondag wordt uitgebracht.
‘Botanische decoraties worden vaak over het hoofd gezien in het donkere schouwspel van religieuze gebouwen. Ik wilde deze symbolen van rouw, wedergeboorte, eerbetoon en schoonheid op de voorgrond plaatsen. Elk stilleven is het resultaat van een menselijk gebaar. Hoe meer ik me begon te concentreren op de bloemen die men achterliet, hoe meer ik een geheel nieuw verhaal erachter ontdekte’ – Iris Bergman.
Zie hier de kunstwerken van Iris Bergman: https://galleryuntitled.nl/artist/iris-bergman/
Zondag 2 oktober 2022 | 15.00u – 16.30u

MUZIEK | GAVIN REIJNDERS
Gavin Reijnders is een een klein-kunstenaar en cabaretier uit Rotterdam. In 2018 begon hij met optreden met zijn gedichtjes en liedjes op z’n ukelele maar al snel wilde hij meer. Dus in 2019 schreef hij zich in voor het Leids Cabaret Festival en behaalde hij de finale. De jury van het festival prees hem voor het laten horen van een ander geluid binnen de cabaret wereld. In 2020 stond hij op het Amsterdamse Fringe Festival. Gavin bracht meerdere liedjes uit zoals; Romantiek is voor de hetero’s, Gvd wat is depressie duur en Even met Kiki Schippers.

ARTIST TALK | CIRQUE DE PEPIN
Galerista en schrijver Jasmijn Kam gaat in gesprek met Pepijn van den Nieuwendijk. Over dodo’s, tijdreizen en de fijne kneepjes van de keramiek.

EXPO | CIRQUE DE PEPIN
Cirque de Pepin, oftewel Pepijn van den Nieuwendijk, ken je natuurlijk van zijn enorme Delftsblauwe vazen in onze middelste zaal. Deze keramisch kunstenaar en tekenaar laat zich inspireren door sprookjes, legendes en (tijd)reizigers. Voor deze nieuwste tentoonstelling dompelde Pepijn zich onder in een onderwerp wat hem al lang fascineert: de Dodo. Vanaf nu is onze eerste zaal gevuld met Pepijns geestige en en kundige werk. Vazen, tekeningen, schalen en beelden van allerlei verschillende Dodo’s. Vakmanschap met een knipoog!
CIRQUE DE PEPIN | Keramiek en beeldend werk
Zondag 11 september 2022 | 15.00u – 16.30u

MUZIEK | LUKA
Geboren in Kaapstad, getogen in Nederland; singer-songwriter Lisa Lukaszczyk vormt de creatieve basis voor haar band LUKA. Geïnspireerd door artiesten als Feist, Sylvan Esso en Bon Iver, laat Luka een sound horen met een vleugje dromerige electropop, folk en soul. Na in 2018 ‘Welcome, Generation Everything’ te hebben uitgebracht, kwam haar debuutalbum ‘First Steps of Letting Go’ (2020) uit. In het proces van het album creëerde Luka een open, eerlijk, avontuurlijk en vooral heel authentiek geluid. Haar muziek navigeert van verstilde elektronica naar aanstekelijke indiepop en neemt alle opwindende muzikale weggetjes daartussenin. Liedjes veranderen van vorm naarmate ze vorderen.

DICHTER | ESTER NAOMI PERQUIN
Ester debuteerde in het voorjaar van 2007 met de bundel Servetten halfstok.
oor deze bundel ontving ze de eerste debuutprijs Het Liegend Konijn. Haar tweede bundel, verschenen in 2009, is getiteld Namens de ander. Zij ontving ondermeer de Anna Blamanprijs, de J.C. Bloemprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, Jo Petersprijs en VSB Poëzieprijs. In 2014 werden haar columns gebundeld in Binnenkort in dit theater; in 2016 verscheen een verzamelbundel van haar poëzie: Jij bent de verkeerde en alle andere gedichten tot nu toe, in 2017 gevolgd door de bundel Meervoudig afwezig.
In 2017-2018 was Perquin de Dichter des Vaderlands.

EXPO | ULRIKE FRÄMBS
Vanaf vrijdag 9 september 2022 presenteert Gallery Untitled het debuut van Ulrike Främbs in een solo-tentoonstelling in twee zalen. Främbs heeft een achtergrond als grafisch ontwerper en maakt sinds 2015 vrij werk. De waanzinnige pentekeningen bevatten een fijngevoeligheid, hoogwaardig ambacht en ontroering. Ulrike: ”Iedere tekening vergt uren en uren voorwerk, fotograferen en bewerken. Mijn kunst is een verslag van het kleine. De grandiositeit van dagelijks gebruikte voorwerpen, een schuimklopper, een thee-ei, een zwarte doorzichtige blouse, kousen. Alles vertelt, je hoeft het alleen maar uit de schaduw te halen.’’

Zondag 26 juni 2022 | 15.00u – 16.30u

MUZIEK | ELINE MANN
Eline Mann is niet je standaard singer songwriter, maar een energieke en soulvolle artiest waar de vonken vanaf vliegen. In 2018 werd ze halvefinalist in de Grote Prijs van Nederland, toerde ze met haar band tijdens Popronde door het land en speelde ze in het voorprogramma van onder andere Macy Gray in en uitverkocht Tivoli en Ruel in een uitverkochte Melkweg.
In 2019 won ze met haar band de Grote Prijs van Rotterdam en kwam haar langverwachte debuut EP uit genaamd ‘Tantrum‘ it: een verzameling catchy songs over het worstelen met volwassen worden, intermenselijke relaties, woede en liefdesverdriet. Tantrum was voor Eline en laatste creatieve uitbarsting om daarmee en bepaalde levensfase voor goed af te sluiten. Na een zomer vol release-shows (BIRD Rotterdam en Melkweg) en andere optredens verhuisde Eline naar London en is de band, in deze samenstelling en hoedanigheid, gestopt.
Je zou Elines stem kunnen kennen van haar single ‘Paint It Black‘, een meer dan twee miljoen keer gestreamde cover van het gelijknamige Rolling Stones nummer, dat in 2018 via Spinnin’ Records werd uitgebracht met DJ’s East & Young en Lucky Charmes. Ook is haar stem te horen op de door Goldfish onlangs uitgebrachte single ‘Love Everlasting’ (2021) en ‘If I Could Be Loved’, een samenwerking met producer GANZ.

ARTIST TALK WANDSCHAPPEN
Jasmijn Kam in gesprek met Ivo en Nicole van Wandschappen

EXPO | WANDSCHAPPEN | DE VILTPLANTEN COLLECTIE
Het kunstenaarsduo Nicole Driessens en Ivo van den Baar werkt sinds 1999 samen
onder de naam Driessens & van den Baar | WANDSCHAPPEN.
Hun werk is geëvolueerd rond de vraag hoe de realiteit van hun directe omgeving kan
worden omgezet in kunst of design. De readymades van grofvuil, kamerplanten, dode duiven of verdorde boeketten gevonden op straat zijn de sporen van het menselijk bestaan. Dit zijn hedendaagse versies van het klassieke stilleven dat verwijst naar de temporaliteit van ons bestaan. Dit alles vormt een visuele database, die vertelt over de constante zoektocht van de mens naar een plek op aarde om (samen) te leven.
Het werk van WANDSCHAPPEN toont een grote liefde voor materialen en ambachten. In de aandacht voor het maken van de werken met voornamelijk textiel en epoxyhars ligt een belangrijke betekenis. Beide materialen kunnen zowel in twee als in
drie dimensies worden gebruikt. Ze hebben een uitgebreid scala aan technische mogelijkheden en expressiviteit.
Zaterdag 25 juni 2022 | 15.00u – 16.30u

MUZIEK | LUIS RABELLO
Rabello werd geboren in Rio de Janeiro en maakte zijn debuutconcert met orkest op 11-jarige leeftijd. Als winnaar van verschillende concoursen studeerde Rabello aan het Tsjaikovski Conservatorium in Moskou en studeerde hij summa cum laude af van het Rotterdams Conservatorium.
Rabello zal tijdens de opening zijn indrukwekkende pianotalent laten horen op een heel speciaal instrument, namelijk het kunstwerk The (Un)Playable World , een door Pallotti gemaakte vleugel.
Luís Rabello is a Brazilian classical pianist living in the Netherlands. Rabello was born in Rio de Janeiro into a family of renowned musicians who represented traditional Brazilian musical genres such as the Choro, Samba and Bossa Nova. Rabello studied at the Tchaikovsky Conservatory in Moscow and completed his Master’s degree at the Rotterdam Conservatory – Codarts – in The Netherlands. He made his debut concert with orchestra at the age of 11 in Rio de Janeiro. In The Netherlands, Rabello continues to develop an intensive concert diary, having performed in venues such as the Amsterdam Concertgebouw and De Doelen in Rotterdam. Broadcast performances include the Studio Witteman TV show, Radio Opus 4 and Radio Classic FM where his album Flor da Noite was considered one of the top 10 releases of 2019.
With a vast repertoire encompassing Baroque, Classical, Romantic, modern and contemporary composers, in more recent years Rabello has dedicated special attention to the music of the Brazilian composer Radamés Gnattali, being responsible for many world premiere performances and recordings of that composer’s music.

OPTREDEN BOBAN BRASPENNING EN ARTIST TALK PALLOTTI
Boban Benjamin Braspenning (1994) is een Nederlandse cabaretier en schrijver. De komiek won eind 2021 het 35e Groninger Studenten Cabaret Festival.
Utrechter Braspenning is afgestudeerd econoom en ethicus. Naast een studieknobbel heeft hij ook een veelbelovend cabarettalent. In 2021 sleepte hij zowel de jury- als publieksprijs op het Groninger Studenten Cabaret Festival in de wacht. Hij liet daarmee zijn medefinalisten Julia Straten en Bas van de Ven met lege handen achter. Het drietal trekt in 2022 langs de zalen met de GSCF Finalistentournee.
Boban gaat ook in gesprek met Pallotti.

EXPO | PALLOTTI
Pallotti groeide op in een klein boerendorpje als kind verdwaalde hij het allerliefst in gemaaktelandschappen. Vooral de liefde voor gebouwen ontwikkelde hij al vroeg en dit is alleen maar verder uitgebreid. Tegenwoordig heeft hij die nieuwsgierigheid omgezet in een bijzonder maak-proces.Maak kennis de indrukwekkende handgesneden sculpturen. De werken van XPS-foam getuigen van een uiterst vaste hand en duidelijke visie. Met een kritische blik op de huidige maatschappij creëert Pallotti nieuwe werelden. Zijn sublieme oog voor detail laat je verder kijken dan je ooit had durven dromen.Pallotti is recentelijk afgestuurdeerd maar maakt nu al indruk op verschillende kunstbeurzen zoals de Dutch Design Week en de KunstRAI. Dit is zijn debuut bij Gallery Untitled.
credit beeld: Pallotti (c) | The (un)playable world | 240 x 160 x 260 cm | XPS-foam
Alle kunstwerken Pallotti
Zondag 12 December 2021 | 11.30u – 13.00u | Met coronatoegangsbewijs

MUZIEK | STAN VREEKEN
“Vreeken zou met zijn vrolijk stemmende, virtuoze songs weleens op de radar van een groter publiek kunnen verschijnen” schreef de Volkskrant onlangs, naar aanleiding van het pas verschenen (debuut)album Just Like That van deze Amsterdamse zanger en gitarist. In de liedjes van Stan komen onder andere vallende ijsjes, eenzame schildpadden, moerasmonsters en Buzz Aldrin voorbij. Onschuldige beelden waarmee hij grote thema’s ontmantelt. En met een blijmoedige nostalgie naar de songsmiths en de blue-eyed soul uit de jaren 70 en 80 doet zijn muziek afwisselend denken aan Paul McCartney, Bill Withers, Hall & Oates, Paul Simon of Robert Palmer – om zomaar wat namen te noemen.

ARTIST TALK RIK SMITS
Smits geeft tijdens dit event een korte lezing over zijn sprookjesachtige potloodtekeningen en de bijzondere wereld die hij gecreëerd heeft.

EXPO | RIK SMITS
Solo expo
Smits werk is op het eerste gezicht liefelijk en zacht, vol intrigerende details en fantasierijke wezens. Net als bij sprookjes, gebruikt Smits terugkerende, symbolische elementen in zijn werk om de menselijke zoektocht naar betekenis te tonen. Zo is daar de Geisha, die zowel vrolijkheid als verleiding symboliseert. We volgen de zoektocht naar zingeving door haar ogen. Het bos is de complexe grote wereld vol potentie, maar waar men ook in kan verdwalen. De vreemdeling die vriend wordt komt in Riks werk terug als dieren van allerlei pluimage. Ook zijn er talismannen te vinden in zijn werk, die nodig zijn om rituelen mee uit te voeren of ten strijde te trekken.
All things grow | Solo expositie Rik Smits | tot en met 20 februari 2022
credit beeld: Rik Smits (c) | I just want you to know that you deserve the best you’re beautiful
Zondag 12 December 2021 | 11.30u – 13.00u | Met coronatoegangsbewijs

MUZIEK | NTJAM ROSIE
Ntjam Rosie werd geboren in Kameroen en emigreerde op haar negende met haar moeder naar Nederland.
In Rotterdam studeerde ze met vlag en wimpel af aan kunsthogeschool Codarts. Sindsdien heeft ze meerdere albums uitgebracht en wereldwijd opgetreden op verscheidene podia en jazzfestivals. Zo tourde ze onder meer door China, Korea, Oost-Europa, Suriname, en het Verenigd Koninkrijk.
Rosies muziek laat zich niet vangen in één afgebakend genre. Het is soulvolle jazz met Afrikaanse invloeden en een vleugje pop en funk. Met invloeden vanuit al die verschillende hoeken en vanuit de hele wereld is er één element dat alles samentrekt en bij elkaar houdt: haar schitterende stem.
Event in Gallery Untitled met dank aan Cultuur Concreet en Cultuurscout Noord

GASTSPREKER VIC VAN PIETERSON
Vic van Pieterson is botanisch expert, onderzoeker, verhalenverteller en gepassioneerd professioneel tuinman.
Deze botanist en verhalenverteller schreef een verrassend boek over natuur en biodiversiteit in de stad: Herbarium Schilderswijk. Een boek vol foto’s, botanische informatie en verhalen over stadse natuur.

EXPO | LENNY OOSTERWIJK
Solo expo in twee zalen.
Het werk van Lenny Oosterwijk verwondert en overrompelt. De enorme foto’s van water en natuur hebben een zuigkracht die moeilijk uit te leggen is als je niet voor ze staat.
Een windvlaag door een korenveld, een onvoorstelbaar strakke horizon, de glinsterende lichtpunten op een kabbelende rivier. Oosterwijk weet het ongrijpbare moment te vangen voor zijn lens. Voor zijn nieuwste solo-expo in Untitled hebben we twee zalen gevuld met zijn indrukwekkende foto’s van rivieren en meren, bloemen en koren.
Foto: Heraclitus. L’Ormancon door Lenny Oosterwijk