Uitgelicht: Sprachlos van Sander Buijk

De beelden van Sander Buijk zitten vol met tegenstellingen. Voor Sprachlos hierboven combineert hij breekbaar keramiek met zwaar industrieel beton en het natuurlijke van hout. Het figuur is zowel ruw als aaibaar en – zoals al zijn beelden – eigenzinnig.

Buijk studeerde grafiek en illustratie aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam en werkt als illustrator en beeldend kunstenaar. Het resultaat: een krachtige en eigenzinnige beeldtaal waarin de vorm wordt gereduceerd tot de kern. Over de zoektocht naar geschikte onderwerpen en materialen zegt Sander: ‘Wat mij interesseert in het tot stand komen van een beeld is het zoeken naar een grens. Een beeld dat visueel goed communiceert maar ook zijn eigenheid en ruwheid behoudt. Een beeld dat niet te verhalend is, waardoor de kijker geprikkeld wordt tot interpreteren.’

Hoe populair ook, Sander Buijk maakt maximaal 8 oplages van al zijn beelden. De rede hiervoor is dat hij anders het plezier in het maken verliest, en het is juist de speelsheid die zijn werk zo sterk maakt.

Sprachlos is onderdeel van de expositie Retrospectief en nog tot en met 8 september 2024 in Gallery Untitled te zien. Op zondag 8 september sluiten we de expo feestelijk af met een finissage. Meer informatie volgt.

Sander Buijk: Retrospectief 

21 juni t/m 8 september 2024

Beschikbare werken