De blauwdrukken van Pai Dekkers

Waar veel mensen misschien op zoek zijn naar wieren met bijzondere kleuren, wordt Pai Dekkers vooral blij van wier met transparantie. De cyanotypieen die hij maakt, laten dat namelijk mooi zien. Het wier wordt gedroogd waarna het voor een korte periode op fotogevoelig papier gelegd wordt. Het licht wat langs en door het wier valt, kun je later mooi zien op de afdruk. Ook de grilligheid van het wier, dus het aantal vertakkingen of spannende vormen, doen het goed op de cyanotypie.

Foto boven: Dekkers & Co. – Scytosiphon lomentaria (saucijsjeswier)

Grateloupia turuturu: de slijmerige drakentong. Eerst gedroogd, en daarna tot blauwdruk gemaakt. 

Eens in de zoveel tijd gaat Pai op excursie, op zoek naar nieuwe wieren. Dat is een van de leukste aspecten van dit project volgens de kunstenaar. Het uiteindelijke doel: alle Nederlandse wierensoorten vastleggen in een levendige blauwdruk.

Bij iedere print zit een certificaat van echtheid met een beschrijving van de precieze vindplaats van het wier. Zo vond hij het saucijsjeswier in Buren op Ameland vorig jaar. Voor Art on Paper maakte Pai afgelopen April nieuwe blauwdrukken van de gevonden wieren. Bekijk alle beschikbare prints via onderstaande link, of kom langs in de galerie!

Dekkers & Co.

Beschikbare werken