Uitgelicht: XXL Art van Johan Kleinjan

Deze zomer is er en speciale groepstentoonstelling te zien in Gallery Untitled van groot formaat: ‘XXL Art‘. Onderdeel van de presentatie zijn de twee kleurrijke stadsgezichten van Johan Kleinjan, Km 00 en RGB Valley. Beide werken zijn geïnspireerd op wandelingen door Chongqing. De kunstenaar verbleef in 2018 in deze Chinese stad, dat hij omschrijft als ‘Tropisch Manhattan’.

Na een periode van vier maanden in Beijing belandt de kunstenaar in Chongqing, een stad met maar liefst 30 miljoen inwoners. Het blijkt een kleurrijke stad vol tropische bloemen en planten. Tijdens wandelingen door de stad raakt hij gefascineerd door de grote gebouwen en balkons, waar hij de verscheidenheid ontdekt onder de bewoners van de uniforme woontorens. Waar de een van zijn balkon een jungle maakt, gebruikt de ander hem als vogelkooi of verzamelplaats voor airco’s.

Per toeval beland hij op de plekken die hij later als inspiratie gebruikte. De stad is kleurrijk van zichzelf, maar Johan Kleinjan schildert en tekent de wereld met z’n eigen palet: ‘ik zie er altijd kleur in’.

Voor Chongqing verbleef de kunstenaar in Beijing voor vier maanden als artist in residence bij het Chinese Institute for Provocation, dat samenwerkt met het Nederlandse Mondriaan Fonds. Johan neemt overal waar hij komt zijn potloden en schetsboek mee naartoe. Hij tekent graag mensen in hun eigen omgeving, het liefst zonder dat ze zich daar bewust van zijn. In Beijing tekende hij de Chinese bevolking op drukke plaatsen zoals restaurants.

Zijn fascinatie voor de Aziatische cultuur begon al veel eerder toen hij in 1999 als uitwisselingsstudent studeerde aan de Tokyo Zokei Universiteit in Japan. Door de taalbarrière werd Johan er door zijn leraren vaak op uitgestuurd om te tekenen wat hij tegenkwam, hier begon hij alles wat hij zag vast te leggen.

Johan Kleinjan,  km 00 (original) | 200 x 220 cm | acrylic, oil paint & oil stick on canvas |
€ 9.500,00

Johan Kleinjan,  km 00 (original) | 200 x 200 cm | acrylic, acrylic gouache, oil paint, oil stick, oil pastel and pencil on wooden panel | € 8.500,00

Johan Kleinjan

Beschikbare werken