Deze kaart van cartograaf Carlijn Kingma is gebaseerd op het boek De meeste mensen deugen van Rutger Bregman. Het is ontstaan door een samenwerking tussen Carlijn Kingma, Rutger Bregman en online journalistiek platform De Correspondent. Nu verkrijgbaar in Gallery Untitled

The Fabric of Humankind door Carlijn Kingma (c) en samenwerking met Rutger Bregman.

Al eeuwenlang schetsen we kaarten om te navigeren door de wereld. We verzamelen gegevens om te bepalen waar we zijn, waar we vandaan komen en waar we naartoe willen. In mijn werk probeer ik samenlevingen van vroeger en nu te verbeelden, om tot nieuwe vergezichten te komen.
Als cartograaf van de maatschappij werk ik samen met andere kunstenaars of architecten, schrijvers of filosofen. Ik geloof dat er iets extra’s kan ontstaan in die interactie. Het weefsel der mensheid, de kaart waar je nu naar kijkt, maakte ik met het journalistieke platform De Correspondent en met historicus Rutger Bregman, schrijver van het boek De meeste mensen deugen.

Dit is geen traditionele kaart. Je ziet geen landen en wegen, bergen en rivieren. Dit is een kaart met metaforen. Een kaart vol verbeeldingen van ideeën die, als je ze naast elkaar ziet, nieuwe inzichten kunnen opleveren. Het is slechts een kaart van een geschiedenis – die ook nog eens op talloze manieren geïnterpreteerd kan worden. In deze audiotour doe ik een eerste suggestie van hoe je zou kunnen kijken.
Misschien dat deze rondleiding je prikkelt om vervolgens zelf op reis te gaan, en nog veel langer te zoeken en te dwalen door de kaart.

Je kan het werk hier bestellen

Detail: The Fabric of Humankind door Carlijn Kingma (c) en samenwerking met Rutger Bregman.