Het Estlandse woud komt naar Rotterdam. ‘Treescape’ is
Kaupo Kikkas’ zoektocht naar de juiste manier om een boom te vangen en omschrijven.  

Zondag 1 Maart om 15:00 (inloop 14:00)
Opening solotentoonstelling Kaupo Kikkas door ambassadeur Estland Kaili Terras
Artist talk en presentatie door Kaupo Kikkas
Muziek door Eric Vloeimans
Traditionele Estische hapjes
Info en kaarten (10 euro) via lisa@galleryuntitled.nl

Solo-expositie Kaupo Kikkas
1 maart tm 29 maart

In Treescape combineert Kaupo Kikkas zwart-witfoto’s van bomen en bossen met handgemaakte lijsten van verweerde houten planken en boomstammen.

De werken zijn gefocust op het vangen van de texturen en vormen die je in de Estlandse wouden kan vinden. In zijn werk heeft Kikkas niet alleen aandacht voor de boom als losstaand natuurfenomeen, maar richt hij zijn kunstenaarsoog ook op het uiteindelijke lot van de boom. 

“Old, wind-worn, grey planks of wood have caught my eye as long as I can remember. I have always had great affection for old houses and fishing sheds. Even though a tree which is part of a structure has been dead for hundreds of years, I see a story in the cracked and patterned plank.

For the first hundred years a tree matured; the next hundred it was part of a wall; and now that a building has decayed and nature reclaimed it, I picked up the old wood and gave it a role in my own story.”

Kaupo Kikkas Treescape

Eric Vloeimans

Eric Vloeimans is een improviserend trompettist en componist die de term ‘jazz’ voor zijn muziek te beperkend vindt. Zijn werk wordt gekenmerkt door melodische en lyrische kracht, en een karakteristiek, individueel geluid dat in de meer ingetogen stukken fluwelig of fluisterend wordt genoemd. Hij wordt beschreven als één van de beste trompettisten van Europa.

Vloeimans laat zich niet vastpinnen in één genre; hij is een ware original in zijn spel en zijn composities. Hij beperkt zich ook niet tot één groep, maar speelt in verschillende bezettingen met telkens ander werk.
Met Oliver’s Cinema vertolkt hij akoestische kamerjazz, met zijn groep Gatecrash zoekt hij juist naar een cross-over tussen jazz en pop. Hij speelt met klassieke groepen, fanfare-, en harmonie-ensembles, wereld-muziek artiesten, poplegendes en symfonie-orkesten.
Al dat talent is vele malen bekroond: Vloeimans kreeg al zes keer een Edison, won de Elly Ameling prijs van de stad Rotterdam, de Boy Edgar prijs en de Bird Award op het North Sea Jazz Festival, de Gouden Notenkraker en nog veel meer.

Hij is auteur van de meespeelboeken “Horn of Plenty” deel 1 en 2, heeft zijn eigen CD-label “V-Flow” en is vaak te horen op de radio en op televisie – en uiteraard op menig concert podium in binnen- en buitenland !

Eric Vloeimans speelt een Hub van Laar Trompet.

foto: Foto’s Eric Vloeimans door Lenny Oosterwijk (c)

Met dank aan Cultuurscout Noord en Gemeente Rotterdam