Het Estlandse woud komt naar Rotterdam. ‘Treescape’ is
Kaupo Kikkas’ zoektocht naar de juiste manier om een boom te vangen en omschrijven.  

Treescape tm 27 maart. Vrijdag, zaterdag en zondag van 11:00 tot 17:00 of op afspraak

In Treescape combineert Kaupo Kikkas zwart-witfoto’s van bomen en bossen met handgemaakte lijsten van verweerde houten planken en boomstammen.

De werken zijn gefocust op het vangen van de texturen en vormen die je in de Estlandse wouden kan vinden. In zijn werk heeft Kikkas niet alleen aandacht voor de boom als losstaand natuurfenomeen, maar richt hij zijn kunstenaarsoog ook op het uiteindelijke lot van de boom. 

“Old, wind-worn, grey planks of wood have caught my eye as long as I can remember. I have always had great affection for old houses and fishing sheds. Even though a tree which is part of a structure has been dead for hundreds of years, I see a story in the cracked and patterned plank.

For the first hundred years a tree matured; the next hundred it was part of a wall; and now that a building has decayed and nature reclaimed it, I picked up the old wood and gave it a role in my own story.”

Een groot deel van zijn ervaring deed Kaupo Kikkas op tijdens het studeren van muziek: Kikkas maakte al foto’s tijdens zijn jeugd op de muziekschool waar hij leerde saxofoonspelen, zingen en klarinetspelen. Hoewel hij in eerste instantie als muzikant begon wisselde hij halverwege zijn opleiding naar fotografie.

Kikkas is een van de bekendste klassieke muziekfotografen ter wereld en werd in 2011 benoemd tot de beste portretfotograaf van Estland.

Hij studeerde af aan het Instituut voor beeldende kunst in Finland en werkte de afgelopen twaalf jaar aan zijn fotografie. Kikkas heeft veel portretten geschoten voor klassieke muziekalbums en boeken, en werkt onder andere in Londen, Berlijn en in het regenwoud in de Amazone.

Sporadisch speelt hij nog saxofoon en men zegt dat wanneer hij een paar drankjes gehad heeft, hij zelfs af en toe nog zingt.